AANMELDEN

 

 

Marijke van den Blink

Psychologie Praktijk Blink

Weteringschans 72-3
1017 XR Amsterdam

06-13394616

info@
psychologiepraktijkblink.nl

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Nadat EMDR in 1989 door Francine Shapiro door toeval is ontdekt, werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten, pestervaringen en bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast.

Ook in mijn praktijk kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor EMDR.

Voor wie is EMDR geschikt?
EMDR is een bewezen effectieve behandelmethode voor kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende problematiek. EMDR staat vooral bekend als een effectieve en relatief kortdurende traumabehandeling bij PTSS. Je kan echter ook profiteren van EMDR als je nog steeds last hebt van iets naars dat je meegemaakt hebt, of als er sprake is van specifieke angsten na een bepaalde gebeurtenis. De behandeling kan dan voornamelijk bestaan uit EMDR, maar EMDR kan ook een onderdeel zijn van de behandeling.
Het toepassen van EMDR bij kinderen kan al vanaf ongeveer kinderen van 18 maanden. Ook ingrijpende gebeurtenissen die plaats vonden, nog voordat taalontwikkeling op gang is gekomen, kunnen met behulp van EMDR worden verwerkt. Bij hele jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.

Hoe verloopt een EMDR behandeling?
Ik zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Je hoeft dan niet alle details aan mij te omschrijven. Het gaat er wel om dat we erachter komen wat voor jou nu nog het naarste plaatje/beeld van de gebeurtenis is. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart (we gaan je werkgeheugen belasten met een afleidende stimulus). Ik zal je vragen het plaatje steeds opnieuw voor de geest te halen, in combinatie met een afleiding. Doorgaans zal dat mijn hand zijn. Ik zal je vragen je aandacht op mijn vingers te richten en deze op ongeveer 30 centimeter afstand, voor je gezicht langs, heen en weer bewegen. Na elke set wordt er even rust genomen. Dan wordt je gevraagd wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Als cliënt kan je niets fout doen, alles is goed. De ervaring is dat na één, enkele of meerdere sessies je angstgevoelens afgenomen/weg zijn.

Bij kinderen en jongeren wordt er in plaats van het volgen van de hand ook wel gebruik gemaakt van piepjes (met een koptelefoon), of bij hele jonge kinderen van handtaps (het kind mag dan op mijn handen tikken of ik op de handen van het kind).

FOLDER VOOR KINDEREN
FOLDER VOOR JONGEREN
FOLDER VOOR OUDERS
FOLDER VOOR VOLWASSENEN